10 Haziran 2010 Perşembe

Vajinismus


Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel hastalıktır. Vagina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılarak cinsel ilişkide ağrıya neden olması ya da bu korkuyla cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir.

Bu hastalığın nedenleri genellikle psikolojiktir. Çok seyrek olarak fiziksel nedenlere bağlı olanlarına da rastlanabilir. Psikolojik olanlarının başlıca sebepleri arasında genç kızlara çocukluktan itibaren seksin ayıp, kötü olarak anlatılması ve ilk birleşmenin acı veren ve şiddetli kanamaya sebep olan bir deneyim olacağının öğretilmesidir. Kızlık zarının yırtılması gibi korkular az görülmekle birlikte bu hastalığın psikolojik nedenleri arasında gösterilebilir.

Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir. Önemli olan sorunun nedeninin belirlenmesidir. Sorun fiziksel kaynaklı ise jinekolojik olarak tedavi edilebilir. Eğer hastalığın nedeni psikolojik ise çiftin beraberce psikolojik terapiye devam etmesi gerekebilir. Hastanın hastalığını tanıyıp kabullenmesi ve tedaviye inanması tedavi sürecini kısaltır.

Vajinismusun şiddetine göre tedavinin süresi değişebilmektedir. Basitçe söylemek gerekirse eğer bir kadın jinekologa başvuruyor ve tedaviyi hatta muayeneyi kabul ediyorsa sorun kolayca çözülebilmektedir.

Muayene masasına yatmayı kabul etmeyen bir hastada ise yardımcı olmak son derece güçleşmektedir. Vajinismus kesinlikle tedavi edilebilen bir problemdir. Cinsel ilişki esnasında refleksif davranmaktadır ve kadının istemi dışında kasılmaktadir. Bu istenmeyen durumun kaynağı da bazı nedenlerle etkilenen bilinç altıdır. Bundan dolayı vajinismus; kadın doğum problemi gibi gözükse de aslında psikolojinin ilgi alanıdır ve tedavisi de psikoterapidir.

Özet olarak; vajinismus psikoterapi ile kesinlikle kalıcı çözüme ulaşır. Bundan dolayı bilimsel olarak kanıtlanmamış her türlü yaklaşımdan kaçınmak gerekmektedir. Yani, vaginaya lokal anestezik sıkılması, alkol kullanılması bilimsel olmayan önerilerdir.

Hiç yorum yok: