10 Haziran 2010 Perşembe

Preeklampsi(Gebelik Zehirlenmesi)


Gebeliğin genellikle üçüncü trimesterinde görülen hipertansiyon+ödem ve idrarda protein çıkması ile karakterize bir durumdur.

Hipertansiyon arka arkaya yapılan ölçümlerde kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde çıkmasıdır.

Proteinüri için çeşitli tanı yöntemleri vardır. Toplam günlük protein çıkışı veya tam idrar tetkikinde protein varlığı ile tanı konur.

Ödem ise ellerde, ayaklarda ve yüzde ciltaltında damar dışına kaçan sıvının birikmesidir.

Bu tablonun sebebi tam olarak bilinmemektedir.

Kimlerde ortaya çıkacağı önceden tespit edilememektedir. Ortaya çıktığı haftaya göre prognoz değişkendir. Daha çok ilk gebeliklerde çok genç ve ileri yaşlı gebelerde, çoğul gebeliklerde görülebilir, fakat bu gebelerde mutlaka görüleceği bir genel kural değildir.

Erken haftalarda ortaya çıktığında erken doğum kararı verilebilir, bebeği bekleyen riskler; ani plasenta ayrılması (ablatio plasenta), preterm doğum, gelişme geriliği olarak sayılabilir.

Anneyi bekleyen riskler arasında, ağır preeklempsi, eklampsi yani kasılma nöbetlerinin olması, beyin kanaması ve ani yaygın kanama bozukluklarına sebep olan hematolojik ve çoklu organ sorunları ortaya çıkabilir. Anne hayatını tehdit edebilir.

HELLP sendromu, preklampsinin ileri evrelerinde ortaya çıkan anne ve bebek hayatını tehdit eden bir tablo ortaya çıkabilir. Yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde takip gereklidir.

Hiç yorum yok: