10 Haziran 2010 Perşembe

Doğum Kontrol Hapları


Üreme çağındaki kadınların bazısı korunma yöntemleri arasından doğum kontrol hapı yöntemini seçmektedir. Doğum kontrol hapları kırk yıldan bu yana kullanmaktadır.. Günümüzde doğum kontrol hapları çok az östrojen içeren ve progesteron kısmında yeni formülleri içeren yeni nesil haplar olarak kullanımdadır. Araştırmalar sonucu dünyada özellikle Avrupa’da kadınların doğum kontrol yöntemi kullananaların çoğunluğunun bu yöntemi tercih ettikleri ortaya çıkmıştır ve ülkemizde yanlış inanışlardan dolayı da bu hapların fazla benimsenemediği gözlenmiştir. Halk arasında “tüylenme yapar”, “kilo aldırır”, “kansere zemin hazırlar”, “ileride düşük yaptırır”, “depresyona sokar” gibi bazı yanlış bilgiler bugün bilim adamları tarafından çürütülmüştür. Yeni nesil doğum kontrol hapları özellikle yeni evliler ve genç insanlar için pratik ve de etkilidir. Sık sorulan sorular şunlardır:

Nasıl koruyor?

İçerdiği kadınlık hormonu kadınların yumurtlamasına engel oluyor veya döllenmiş yumurtanın rahim içine yuvalanmasını engelliyor ve spermlerin rahim ağzı kanalını geçmesini güçleştiriyor.

Nasıl kullanılır?

Üç hafta süre ile haplar alınır bir hafta ara verilir. Bu arada adet kanaması az ve rahat bir şekilde olur.Her gün aynı saatte ağız yoluyla alınır. Karışıklık olmaması için hapların üstünde günler belirtilmiştir.

Kimler kullanabilir?

Hiç doğum yapmamış ya da daha önce doğum yapmış otuz beş yaşından küçük kadınlara bu hapları öneriyoruz. Aynı zamanda hormonal dengesizliği olan kadınlara da bu hapları düzenleyici olarak tavsiye edebiliyoruz.

Kimler kullanamaz?

35 yaş üstü sigara içenler, kırk yaş üzerinde olanlar, hamilelik şüphesi olan kadınlar, yüksek tansiyon hastaları, damar tıkanıklığı olanlar, karaciğer problemleri yaşayanlar.

Koruma başarısı nedir?

Düzenli kullanıldığı takdirde ilk günden itibaren % 97-98 koruma sağlar. Yumurtlama ve adet günlerinde bu koruma devam eder.

Yararlı etkileri var mı?

Daha az ağrılı, kısa ve daha az kanamalı adet günleri yaşanır. Adet aralıklarını düzenli kılar.

Yan etkileri var mı?

İlk haftalar mide bulantısı, ağız kuruluğu ve sinirlilik yapabilir.

Doğum kontrol hapları hakkında doğru bilinen yanlış bilgiler:

Doğum Kontrol Hapları kilo yapıyor.

Dozajı yüksek olan eski Doğum Kontrol Hapları kilo alınmasına sebep olurdu ama bugün satılan düşük dozajlı hapların hiçbiri şişmanlatmıyor.

Doğum Kontrol Hapları sivilceleşme yapar

Tam tersi düzenli kullanıldığında akne oluşumuna yatkın ciltli kadınlara iyi geldiği görülmüştür.

Doğum Kontrol Hapları ile kanser riski artar mı?

Doğum Kontrol Hapları kullanan kadınlarda iki- üç yıl kullandığında rahim ve yumurtalık kanseri riski yaklaşık %40-50 düşüyor.

ERTESİ GÜN HAPLARI

Ertesi gün hapları günlük kullanılan doğum kontrol haplarındakilere benzer hormonlar içerir: Östrojen ve bir de progesteron. Günlük doğum kontrol hapları, hamileliği engellemek için yirmi bir gün boyunca her gün birer adet kullanılırken, ertesi gün hapları denilen haplar hamileliği engellemek için sadece 2 dozdan oluşur. Yani kişi toplam dört hap yutacaktır. İki haptan oluşan ilk doz, risk taşıyan cinsel ilişkiden ilk yetmiş iki saat içinde ve mümkün olduğunca erken alınmalıdır. İki haplık ikinci doz ise birinci dozdan tam on iki saat sonra kullanılmalıdır. Ertesi gün hapları hamileliği tıpkı günlük kullanılan doğum kontrol hapları gibi yani aynı yöntemle önler: Yumurtanın yumurtalıkta olgunlaşıp salıverilmesi engeller, spermin yumurta ile döllenmesini zorlaştırır ve asıl olarak rahim duvarına döllenmiş yumurtanın yuvalanmasını engeller. Eğer zaten hamileyseniz, ertesi gün hapları hamileliğinize son vermez. Ertesi gün hapları sadece rahim duvarının hamileliğe doğal olarak hazır hale gelmesini engelleyerek etkisini gösterir.

SIK SORULAN SORULAR

Nasıl kullanılır?

Cinsel ilişkiye girdikten en az 48 ya da 72 saat sonra.

Kimler kullanabilir?

Herhangi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanan ama risk taşıdığına inanan ya da hiçbir kontrol yöntemi uygulamayan ve hamile kalmaktan endişe duyan genellikle 35 yaş altı ve hormonal hiçbir başka sağlık problemi yaşamayan kadınlar

Kimler kullanamaz?

Hormon kullanmasında sakınca olan kadınlar kullanmamalıdır. Aynen diğer hapların sürekli kullanımını engelleyen durumlar gibi.

Koruma başarısı nedir?

Duruma göre % 50 ve % 90 arasında değişir.

Yararlı etkileri var mı?

Hiçbir yararlı etkisi yok.

Yan etkileri var mı?

Kullanıldığı gün kusma yapabilir.

Ertesi gün hapları hakkında doğru bilinen yanlış bilgiler:

Ertesi gün hapı gebeliğe son verir.

Eğer bir kere hamile kalmışsanız ertesi gün hapları gebeliğe son veren bir yöntem değildir.

Ertesi gün hapı cinsel yolla bulaşan hastalıkları engeller.

Eğer hastalık kaptığınıza dair bir şüpheniz varsa hemen bir laboratuara gidip kontrolünüzü yaptırmalısınız. Ertesi gün haplarının hastalıkları yok etme veya engelleme gibi bir işlevi yoktur!

Ertesi Gün hapını düzenli olarak kullanırsam bir şey olmaz

Eğer ertesi gün hapını alışkanlık haline getirip her cinsel birleşmeden sonra alıyorsanız tüm adet düzeninizi bozabilirsiniz.

Hiç yorum yok: