10 Haziran 2010 Perşembe

Kısırlık


İnfertilite (Kısırlık) nedir?

Uygun sayıda korunma uygulamadan yapılan cinsel ilişkiye rağmen bir yıl sonunda gebelik olmaması durumunda kısırlık söz konusu olabilir. Ortalama olarak yedi çiftten birinde kısırlık problemigörülebilmektedir.

İnfertilitenin sık görülen nedenleri nelerdir?

Kadında görülen nedenler arasında yumurtlama bozuklukları ve yumurtalık kanallarına ait problemlerdir. Endometriozis ve diğer hormonal bozukluklar da görülebilmektedir.

Erkekte ise sperm sayısının veya hareketli normal yapıda sperm sayısının azlığı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Buna çok sayıda neden sebep olabilir. Bunlar, basitçe sperm yapımında bozukluk, spermlerin dışarı çıkışında engel veya sperm fonksiyonlarını etkileyen yapısal veya bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar olabilir.

Doktorun yapacağı araştırmalar nelerdir?

İlk olarak erkekte sperm tetkiki yapılır. Yeterli sayıda sperm var ise kadında ultrason ve muayenede önemli bir sorun saptanmamışsa histerosalpingografi denen rahim ve yumurtalık kanallarının filmi çekilir. Hormonal inceleme de yapıldıktan sonra tedavi planlanır.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Daha önce çocuğu olan ve hiçbir sorunu olmayan çiftler için bile aybaşına gebelik şansının %25 olduğunu belirtmekte yarar vardır. Tedavi yöntemleri ile de aybaşına sınırlı gebelik şansı vardır. O nedenle en basit yöntemden başlamak gerekir. Eğer daha önce çok sayıda tedavi yöntemi denenmiş ise veya kadın yaşı 35 üzerinde ise ileri tekniklere daha kısa zamanda karar vermekte yarar vardır. Kullanılan tedavi seçenekleri şunlardır.

  • Ovulasyonun (yumurtlamanın) uyarılması
  • İntrauterin inseminasyon (aşılama)
  • Klasik Tüp bebek
  • Mikroenjeksiyon



Tüp bebek uygulaması nasıl yapılmaktadır?

Kadından çok sayıda yumurta hücresi elde edilebilmesi için yumurtalıklar özel ilaçlar ile uyarılır. Bu işlem hastadan hastaya değişiklik gösterir. Onbeş-yirmi gün süre ile ilaçlar kullanılır. Ultrason ile yumurtalıkların ve kan testi ile hormonların uygun hale gelmesinden sonra yumurta toplama

Hiç yorum yok: