9 Haziran 2010 Çarşamba

Dondurulmuş Embryo Transferi


Tüp bebek uygulamalarında embryo transferi yapıldıktan sonra geride kalan kullanılmamış kaliteli embryolar ailenin de izni alındıktan sonra ileriki uygulamalarda kullanılmak üzere dondurularak saklanır. Bazen tüp bebek programına girmiş ve folikül gelişimi için yumurtalık uyarıcı ilaçlar kullanan hastalarda yumurtalıkların aşırı uyarılması (hiperstimülasyon sendromu) durumu gelişir. Bu durumda embryo transferi yapmak klinik tabloyu daha da ağırlaştırabileceğinden embryolar dondurularak saklanır ve başka bir siklusta ortalama iki-üç ay sonra hastanın klinik durumu düzelince transfer yapılabilir.
Dondurulmuş embryoların kullanıldığı sikluslar öncesinde ilaç kullanımı, yumurtalık uyarılması ve yumurta toplanması işlemleri gerekmediğinden çifte daha az yük getirir. Bununla birlikte dondurulmuş embryolar transfer amacı ile çözüldüğünde her zaman ayni oranda canlılık ve gelişim potansiyeli gösterememektedirler, bu durum bazı olgularda gebelik oluşmaması veya transfer iptali ile sonuçlanabilmektedir. Taze uygulama diyebileceğimiz ilk uygulamaya oranla gebelik oranları %10 civarında daha azdır.
Dondurulmuş embryo sikluslarında hasta sadece rahmi hazırlayan östrojen içeren tabletler alır veya yapıştırma bantları uygular. Rahim içi zarı uygun kalınlığa ulaştığında embryolar çözülerek transfer edilir. Dondurulmuş embryoların kullanıldığı sikluslardan elde edilen gebeliklerden dünyaya gelen bebeklerde taze sikluslara kıyasla artmış anomali riski gösterilmemiştir. Düşük oranlarının biraz daha fazla olduğuna dair gözlemler olmakla beraber kesin değildir.
Bunun yanında, 1-2 yıl ara ile, aynı dönemde alınmış yumurtaların fazlasının dondurulması ve ilk uygulama ile doğan bebek büyüdükten sonra dondurulan embryoların transfer edilmesi ile aynı ayın yumurtaları ile doğan iki kardeş veya kardeşler olabilmektedir.

Hiç yorum yok: