10 Haziran 2010 Perşembe

Tarama Ve Erken Tanı Testleri


Her anne ve baba adayının gebelik döneminde odak noktası sağlıklı bir bebek doğurmaktır. Bunun yanında bebeklerin yaklaşık %3-4 ‘ü çeşitli kusurlarla dünyaya gelebilmektedirler.

Bu konuda çoğu zaman anomali nedenini saptamak mümkün olamamaktadır. Kimde olabileceğini önceden saptamak mümkün değildir. O nedenle her gebeye son derece titiz ve gelişmiş USG ler ile tarama yapmak doğumda yaşanacak şaşırtıcı olaylar için önceden bilgi sahibi olma imkanı verir.

Doppler tarama testi
Halk arasında “renkli ultrason” şeklinde tabir edilen, gerçekte bebekte doğumsal kusur taraması değil, ayrıntılı ultrasonografinin bir parçası olarak damarlardaki akımların özelliklerini belirlemek için kullanılan bu tarama testi çoğunlukla gelişme geriliği olan bebek doğurma rsiki olan gebelerde kullanılan fetusun sağlığını değerlendirme testlerinden biridir.

“İkili test”
Bebeğinizin 11.-14. gebelik haftaları arasında ense pilisi kalınlığının ölçümü, beraberinde kanınızda beta HCG ve PAPP-A ölçümü ve bunlardan elde edilen değerlerin bilgisayara girilmesi ve özel bir programa tabi tutulmasıyla Down sendromu riski hassas bir şekilde belirlenmesidir.
“Üçlü test”
16.-18. gebelik haftaları arasında kanınızda beta HCG, estriol ve AFP adı verilen maddelerin ölçümü, bunlardan elde edilen değerlerin bilgisayara girilmesi ve özel bir programa tabi tutulmasıyla Down sendromu ve NTD (nöral tüp defekti) riski belirlenmesidir.
Birinci trimester ultrasonografisi
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılan ultrasonografide elde edilen görüntüler, gebeliğin durumu hakkında oldukça ayrıntılı bilgiler verebilmektedir.
Rutin ultrasonografi
Gebeliğinizin ilk üç aydan sonra herhangi bir döneminde ultrasonografi uygulandığında çoğunlukla 4 ölçüm yapılır. Bunlar kafatası çapı, kafatası çevresi, fetal karın çevresi ve uyluk kemiği uzuluğudur. Bunların gebelik haftası ile uyumlu gitmesi ve amnios sıvısı miktarı çok önemli bilgiler verir.

Ayrıntılı ultrasonografi (İkinci düzey ultrasonografi)
Bebeğin “tepeden tırnağa” gözden geçirildiği bu incelemede doğumsal anomalilerin saptanmasında çok önemli bilgiler elde ederiz. Dudak- damak yarığı, kalp anomalileri, beyin ve omurilik anomalileri bunlardan ilk akla gelenlerdir.

Hiç yorum yok: