10 Haziran 2010 Perşembe

Düşükler


Düşüklerin çok sayıda nedenleri var. Özellikle hangi haftada düşüğün gerçekleştiği tıbbi olarak çok önemli. Örneğin, erken haftalar dediğimiz ilk 2 ayda olursa çoğunukla gebeliğin yani embryonun kaybedilme nedeni kromozomal bozukluklar oluyor. Bunun nedeni rastlantısal embryodaki genetik sorun veya anne-babadan nakledilen kromozom sorunları olabiliyor.

Rahiminde doğumsal yapısal bozukluk olan kadınlarda düşük oranları yüksek olabiliyor.

Kadının bağışıklık sisteminde oluşan bazı bozukluklar gebeliğin rahimde gelişmesinin durmasına çoğunlukla kalp atışları görüldükten sonra bebeğin kaybedilmesine neden olabiliyor.

Düşük her zaman gebeliğin rahimden atılması ile gerçekleşmez. Fetusun ölmesi veya embryonun gelişmemesi nedeni ile küretajla düşüğün gerçekleştirilmesi gerekebilir.

Düşük riski kimlerde yüksektir?

İleri anne yaşı yani 35 yaş ilerisi, aşırı obez olanlar, kronik sistemik hastalığı olanlar (diabet vb) ve daha önce çocuk sahibi olmayıp düşükleri olanlarda yeni gebelikte düşük riski hiç yapmamışlara oranla daha yüksektir.

Düşük belirti verir mi?

Her zaman belirti vermez. Düşük tehdidi dediğimiz durumlarda kanama vardır, değişen şiddettedir. Rahim kramplarına bağlı ağrı vardır. Gebeliğin gelişmemesi veya iki aylık fetusun rahim içinde kalbinin durmasının belirtisi yoktur.

Düşük tehdidi?

Herşeyin normal gittiği gebeliğin teşhis edildiği günlerden sonra rahim kasılmalarına bağlı ağrılar ve değişen şiddetlerde kanama ve lekelenmeler olabilir. Düşüğün işareti olabildiği gibi, birçok normal gebelikte de kanama ve lekelenmeler olabiliyor. Beslenme plağının yuvalanmasına bağlı veya rahim ağzına yakın beslenme plağı yerleşmesi ile ilgili olabilir. Çoğu zaman kesin bir sebep bulunamamaktadır.

Düşük riskini bertaraf etmenin bir yolu varmıdır?

Özellikle embryonun kromozomal bozukluklarına hiçbir müdahalemiz olamaz. Rahiminde yapısal bozukluk olanlarda endoskopik olarak en sık görülen septum dediğimiz rahimi ikiye bölen zarı keserek ciddi bir avantaj sağlıyoruz.

Düşüğün tekrarlama riski nedir?

Bütün gebeliklerin %10-15 i düşükle kaybediliyor. Daha önce 3 düşük yapmış kadının dördüncü gebeliğinin düşükle sonuçlanma riski %35-40 civarındadır. Diğer bir deyişle hiçbir tedavi planlanmamış nedeni bilinmeyen tekrarlayan düşük olgusunda sağlam çocuk doğurma olasılığı %60-65 tir.

Düşükten sonra tekrar ne zaman gebe kalınabilir?

Düşükten sonra özelliği olan bir durum veya problem yoksa kadın kendini fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissettiğinde gebe kalabilir. Uzun süre veya kesin şu kadar süre gebelik yasak gibi bir uygulama yoktur.

Hiç yorum yok: